Delear spierniczyl zamowienie i po 2 msc czekania przyszla O2 nie taka, jaka miala byc - rzecz rozbija sie o kluczyk-scyzoryk.
Wczoraj miałem odebrać nową, służbową Octavie. Budżet mamy tak skonstruowany, że możemy brać albo gołą Ambiente, albo Classic z licznymi dodatkami. Zamówiłem więc wersję specjalną Mint, m.in z alarmem (a w zasadzie po to by mieć składany kluczyk i centralny zamek z uruchamiany z pilota).
No i stało się..."ta pani już tu nie pracuje", ale zdazyla pokiełbasic zamowienie i z fabryki przyszla skoda bez fabrycznego alarmu i kluczyka-scyzoryka. Delear robi dobra mine do zlej gry, proponuje domontowac alarm i oferuje odyndajacy przy kluczyku pilot. Podobno skladany kluczyk wykluczony, bo sie nie da w serwisie, musi byc w fabryce (podobno jakiejs wiazki przewodow im brakuje, a koszty ukladania za duze).
Ja na razie auta nie przyjalem, jako niezgodne z zamowieniem.
Waszym zdaniem - pierdola, brac to auto i negocjowac, zeby cos w rekompensacie dorzucili (tylko co, jak wszystko fajne i tak montuje sie w fabryce)?
Nie brac - czekac 2 msc na nastepne, jezdzac autem zastepcznym?
moim zdaniem powinieneś negocjować:
albo jakieś dodatkowe gadżety
albo zniżkę pieniężną a zaoszczędzoną kwotę wydać na porządny alarm bo ten fabryczny to wiadomo do czego się nadaje
[ Dodano: Pią 06 Lip, 07 12:39 ]
Zamieszczone przez hulek
No i stało się..."ta pani już tu nie pracuje", ale zdazyla pokiełbasic zamowienie
przecież Ciebie jako klienta to nic nie obchodzi. To ich problem, w dniu podpisywania zamówienia była ich pracownikiem.
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
jak brałem moje pierwsze dziecko, Fabię, to przyszła z tapicerką w złym kolorze. nastukałem dodatków za ok 2.500zł ...bo w sumie tapicerka wszystkim się spodobała więc nie chcieliśmy auta odrzucać. dealer nawet nie mrugnął choć proponował 1.500zł
a co do alarmu. z tego co pamiętam w oryginale idzie META, a te nie są chyba wcale takie złe...
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Jakie? dziwne to tłumaczenie ASO, mi w OI dokładali fabryczny alarm Skody w ASO, i nawet udało się im to spierdzilić więc musze się wybrac na poprawke.
Zamieszczone przez Porter
...
z tego co pamiętam w oryginale idzie META
....
U mnie pół roku temu było META (oczywi?cie z naklejkami Skoda), więc pewnie tak
Ja w OI mam nieoryginalny scyzoryk bodajze z superba wiec o co chodzi z tym,ze sie nie da.No chyba,ze chodzi o sterowanie alarmem z tego kluczyka,bo ja akurat mam dodatkowy pilocik do alarmu.
mam minta i nie mam scyzoryka ... poprostu nie było takiej opcji .. i z tego wynika że sprzedawca albo wprowadził cie w bład, mówiąc że będziesz miał kluczyk scyzoryk, albo ty się nie zapytałeś i nie upewniłeś , zawsze zostaje jeszcze możliwość odwołania się do zamówienia jakie składałeś, tam powinno byćwszystko opisane jakie dodatki zamówiłeś i wogóle.
Nie wiem, czy w efekcie otrzymuje sie skladany kluczyk, ale doplacilem za cos co sie nazywa
"alarm z funkcją monitorowania wnętrza i zdalnym sterowaniem centralnego zamka" 1500 PLN
i taka opcja byla, do wyboru chocby w aplikacji "skonfiguruj swoja skode" na stronie www skody.
Delear to lyknal w chwili skladania zamowienia a przy odbiorze uderzyl sie w piersi, ze popelnil blad i zlozyl zlecenie do fabryki bez opcji "alarm fabryczny". Dzis twierdzi, ze opcji tej nie jest w stanie zamontowac w warsztacie, bowiem brakuje istotnej wiazki przewodow. W ETCE sprawdzilem, ze mozna zamowic zestaw bebenkow wraz z kluczykiem skladanym. To oczywisci nie zalatwia sprawy, bo musi przeciez byc jakas centralka - troche nie wierze, ze sie nie da. Na moj nos, po prostu koszty tego sa za duze, stad stara spiewka, ze nie da rady.
IMO to nie chodzi o bebenek, a o modul komfotu ktory zadziala z takim kluczykiem i to tez nie do konca, bo jesli w OI jeden kluczyk mogl byc zwykly to zawsze mozna bylo dokodac drugi skladany, z tym ze nie zawsze chce dzialac centralny i tu nie wiem czemu. Tak jakby dodatkowo trzeba bylo cos dolozyc/uaktywnic
alarm z funkcją monitorowania wnętrza i zdalnym sterowaniem centralnego zamka" 1500 PLN ... <- to nie jest jednoznacze ze scyzorykiem, mam tą opcje kosztowała żeczywiście około 1 500 pln <ale dostałem to gratis> w Clasicu poprostu nie ma scyzoryka, nie mam przy sobie instrukcji do auta ... ale wydaje mi się że nawet w niej pisze że jest on przewidziany w wyższych wersjach
W cenniku (pdf) na stronie skoda-auto, w sekcji "Podróżuj komfortowo" jest pozycja "Zdalne sterowanie centralnego zamka (składany kluczyk)". W wersji Classic za dopłatą 500 zł, w pozostałych jako standard. Alarmu jest opcją osobną. Obawiam się hulek, że nie masz podstaw do stwierdzenia iż samochód nie jest zgodny z zamówieniem :|
macieks, wszystko gra - zdalne sterowanie (skladany kluczyk) wymaga od razu zamowienia alarmu i ja TO ZROBILEM - w zamowieniu, ktore ma delear jak wol stoi "alarm+zdalne sterowanie". Zreszta nie ma kwestii czy reklamacja jest zasadna, czy nie - diler juz przyznal sie do bledu.
Pytanie mam do brutusa - jak wyglada Twoj kluczyk, skoro nie jest skladany?
hulek, jeśli tak to oczywiście masz rację.
Wracając do tematu - tak czy inaczej decyzja należy do ciebie - musisz sam sobie odpowiedzieć na ile zależy ci na składanym kluczyku (2 miesiące czekania)
BTW. Ja w O1 z 2005 mam składany kluczyk (ze sterowaniem centralnego) bez alarmu.
Przez weekend zrobilem maly research w internecie i znalazlem producenta alarmu, który oferuje alarm uruchamiany pilotem, ktorego plytka (mozna zamowic sama plytke-wkladke) pasuje jak ulal do skladanych kluczykow z grupy VW. Recz sie nazywa Top Safe a zdjecie tutaj
Jesli zatem chcesz miec skladany kluczyk, ktory steruje centralnym zamkiem i uzbraja alarm, wtedy trzeba:
1. kupic na allegro skladany kluczyk, najlepiej z surowym grotem, do oszlifowania przez klucznika, wazne zeby kluczyk zawieral dzialajacy transponder (odpowiedni do generacji auta)
kluczyk okolo 60 PLN + grot/oszlifowanie 30 PLN
2. przeszczepic kod immobilaisera do transpondera w kluczyku (potrzebny bedzie PIN do immo) - koszt ca.150 PLN
3. kupic alarm, zamontowac, wymienic wkladke
Komentarz